יש לכם גינת ירק קטנה, אולי ערוגת פרחים או עצי הדר? אם כן, הבלוג הזה במיוחד בשבילכם. גם אם הקפדתם על השקיה במינון מדויק, דישון מתאים ודחליל להרחקת מריעין בישין, כמעט תמיד יצליח להסתנן לגינה מזיק בדמות חרק קטנטן, שלא התרשם מהדחליל… לכן אם נתקלתם בעלים מקופלים בצורה חריגה, במקבץ כנימות בחלק התחתון של העלים והניצנים, וכשנגעתם בגבעול הרגשתם דביקות באצבעות, הבלוג הזה ממש בשבילכם.
הכירו את כנימת העלה.
יש כ-4,000 מינים ידועים של כנימות, 250 מהם נחשבים מזיקים קשים לענפי החקלאות ולעוסקים בגינון. נתייחס לשניים מהם: כנימת עלה הדלועיים וכנימת עלה האפרסק. מזיקים אלו תוקפים מינים רבים של דלועיים (מלפפון, אבטיח, מלון), גידולי ירקות אחרים, פרחים, הדרים וצמחי נוי שונים.
כנימות העלה ממוקמות בעיקר בצדו התחתון של העלה ומוצצות את נוזלי הצמח מצינורות ההובלה שלו, כך הן גורמות לנזק ישיר ועקיף כאחד. הן מחלישות את הצמח על-ידי שאיבת הנוזלים מתוכו, וכך מפריעות לצימוח התקין. הן מפרישות טל-דבש שסותם את הפיוניות ומייצר פייחת, ובנוסף הן מעבירות וירוסים מחוללי מחלות מצמחים נגועים לבריאים.
איך נזהה כנימת עלה?
כנימות העלה הן חרקים קטנים ורכים (כ-2 מ"מ אורך) שמפתחים מושבות צפופות על הצמח. לגופן צורת אגס וצבען משתנה בין ירוק, צהוב, חום ושחור. הרגלים והמחושים דקים. מהחלק האחורי של הבטן מתרוממות זוג צינוריות שבעת סכנה מפרישות נוזל שעוותי שנועד לדחות אויבים. בוגרי הכנימה מופיעים הן כחסרי כנפיים והן כבעלי כנפיים, האחרונים בעיקר באוכלוסיות צפופות.
ומה קורה לה כשהיא מתבגרת?
כנימות העלה מותאמות לכיבוש בית גידול חדש בעזרת קצב ריבוי מהיר במיוחד. הפרטים הצעירים מסוגלים להיזון מייד לאחר היוולדם. הם גדלים במהירות ומתנשלים 4 פעמים טרם הגעתם לגודל מירבי כבוגרים. תהליך זה נמשך 6-5 ימים, תלוי בטמפרטורה, וקצב הילודה הוא 6-3 פרטים לנקבה ליום במשך מספר שבועות. קצב הריבוי הגבוה ביותר מתקיים בטמפרטורה של כ-23°c.
אז איך אנחנו יכולים לעזור? הכירו את האפידיוס!
צרעת אפידיוס היא טפיל רב פונדקאי שתוקף מינים רבים של כנימות עלה וביניהם כנימת עלה הדלועיים וכנימת עלה האפרסק. הבוגר דק ועדין (כ-2-3 מ"מ אורך), צבעו שחור, חום וצהוב, והוא חי ימים ספורים בלבד.
לאחר שהנקבה הזדווגה, היא מטילה ביצה בודדת בגופה של כנימת העלה. כמעט כל דרגה מדרגות התפתחות הכנימה עשויה להיתקף בהצלחה על-ידי הטפיל. ביצת הטפיל מתפתחת פי כמה מגודלה המקורי, ולאחר שהזחל בוקע ממנה, הוא ניזון מנוזלי גופה של הכנימה. כשהוא מתפתח והופך לבוגר, מחסל הטפיל את מרבית הרקמות הפנימיות של הכנימה וממלא את חלל גופה. לאחר מכן הוא פותח פתח קטן ודרכו מגיח החוצה.
משך ההתפתחות מביצה לבוגר הוא בין 11-13 ימים, תלוי בטמפרטורה. הבוגר מתקיים 7-5 ימים במזג אוויר מתאים. הטמפרטורות המיטביות לאפידיוס נעות בין 20ºc ל-30ºc. מתחת ל-15ºc, הבוגר אינו פעיל. נקבת הטפיל מסוגלת לבצע במהלך חייה מאות ניסיונות הטלה, מתוכם כ-200 ביצים יתפתחו בהצלחה לבוגרים.
מה עושים?
צרעת האפידיוס מגיעה לשטח כגלמים בתוך מומיות (כנימות מתות, חנוטות). המומיות מעורבבות בנסורת וארוזות בקופסאות שמכילות כמות שמתוכה אמורים להגיח 200 או 500 בוגרים של צרעת האפידיוס (בהתאם להזמנה). הבוגרים יגיחו בין 6-18 ימים מהפיזור, תלוי בטמפרטורה ובמצב גולם הטפיל שבתוך המומיה. הדורות הבאים של האפידיוס הם שיבצעו את ההדברה הביולוגית של כנימות העלה לטווח הארוך.
- יש להציב את המיכל עם צרעות האפידיוס סמוך למוקד של כנימות העלה בגובה הצמחייה. המיכל יונח כשהוא פתוח, כך שהצרעות יגיחו מהמומיות ויתעופפו בכוחות עצמן.
- יש להיזהר שתוכן המיכל לא ישפך על הקרקע מחשש לנזק למומיות.
- יש לפזר את המומיות בשטח בשעות הבוקר המוקדמות או הערב, תוך 12 שעות מקבלת החומר. במקרה הצורך אפשר לשמור אותן עד 48 שעות לפני הפיזור בחדר ממוזג בטמפרטורה של 20°.
- חשוב להניח את המיכל באופן שלא יאפשר לנמלים להגיע אליו. אלה עלולות לפגוע במומיות ובגלמים שבתוכן.
- אין להניח את המיכל סגור תחת שמש ישירה.
- מינון האפידיוס ביישום המונע, כמו-גם ביישום התגובתי, משתנה בהתאם למין הצמח ורמת הנגיעות בכנימות העלה.
- צרעת האפידיוס רגישה במידה זו או אחרת לחומרי הדברה, ולכן יש להתייעץ עם מדריכי שרות השדה לפני כל שימוש בחומר הדברה כנגד פגע אחר המצוי בשטח בו פוזרה.
שאלות? בירורים? אנחנו כאן בשבילכם, צרו קשר!
ואחרי שהכרתם לעומק את כנימת העלה, אם היא כבר אורחת קבועה אצלכם, זה הזמן להכיר לה את צרעת האפידיוס (:
Excellent blog post. I certainly love this website. Keep it up!