לפני שנלכדים בקורים של אקרית הקורים ‏

נאמלק לכם את הבלוג בשני משפטים: אפשר להדביר את אקרית הקורים בעזרת הדברה ביולוגית ששומרת על סביבה נקיה ומאוזנת. פרסמיליס הוא המועיל שאוכל את האקרית בלי להשאיר פירורים…

אנחנו משקיעים בגינה לא מעט משאבים, מחשבה, זמן, אנרגיה וכסף. כמה מאכזב לגלות אחרי השקעה מרובה שמזיק קבע את משכנו דווקא אצלנו, ומרגיש בבית למרות שכלל לא הזמנו אותו. בראש רשימת המזיקים השכיחים בגינה או בעציצים בסלון נמצאת אקרית הקורים. בשורות הבאות נתאר את צורת הנזק ואת המזיק, אבל הכי חשוב, נסביר על האופן שבו אפשר למנוע את הגעתה ומה לעשות אם היא כבר הגיעה, לפני שתתפוס אותנו בקוריה…

במשפחת אקרית הקורים יש שני זנים שמזיקים במיוחד לגידולים חקלאיים ולצמחים שונים: אקרית הקורים האדומה ואקרית הקורים הצהובה. קשה לזהות אותן ללא זכוכית מגדלת, מכיוון שמדובר בחרקים קטנטנים דמויי עכביש בגודל של פחות ממילימטר. לאקרית חמש דרגות התפתחות: ביצה, זחל, שתי דרגות נימפה ובוגר.

הנקבה הבוגרת של אקרית הקורים מטילה ביצים עגולות, בקוטר 0.15 מ"מ, על צידו התחתון של העלה. לזחל הלבן הבוקע מן הביצה שלושה זוגות רגלים בעוד שלנימפות ולבוגר – ארבעה זוגות. הבוגר של האקרית הצהובה הוא ביצתי בצורתו, צהוב-ירקרק ובעל שני כתמים כהים על גבו. בוגר של האקרית האדומה המצויה, צורתו דומה לאקרית הצהובה אך צבעו אדום כהה.

בטמפרטורה של 20ºc ולחות נמוכה, מטילה נקבת אקרית הקורים כשבע ביצים ביום. באותה טמפרטורה אך בלחות יחסית גבוהה היא מטילה רק 5 ביצים ליום. הן מתרבות במהירות ופוגעות מאוד בגידולים, לכן כדאי לאתר את המזיק מוקדם ככל האפשר וכמובן למנוע מראש את הגעתו, לשם כך מומלץ להצטייד בזכוכית מגדלת ולעקוב אחר ההנחיות הבאות:  

איך נזהה את הופעת אקרית הקורים על הצמח?

  1. סרקו את הצד התחתון של העלים מדי כמה ימים. ללא זכוכית מגדלת יראו אקריות הקורים כנקודות שחורות הנעות באיטיות רבה ולעיתים אף ללא תזוזה. בעזרת זכוכית מגדלת תזהו את האקרית, דמוי עכביש קטן (פחות ממילימטר) בעל שמונה רגליים, צבעו אדום ולעיתים אפשר לראות לידו מספר ביצים שהוטלו. זהו הצעד המונע החשוב ביותר, במיוחד כשמדובר באקרית הקורים. קל יותר להתמודד עם המזיק בתחילת הדרך כאשר הוא נמצא בכמויות נמוכות.
  2. הופעת נקודות לבנות על העלים: האקריות אוכלות את הצמחים, ובעצם מחוררות את העלים. הנקודות הלבנות הן החורים הללו. הנקודות יתחילוו להופיע לאט לאט וקצב ההופעה יגבר עם הזמן. אקרית אדומה אחת יכולה לחורר את הצמח יותר מ-30,000 פעמים ביום.
  3. קורים על עלים או פרחים: זהו הסימן החמור ביותר. האקריות האדומות יוצרות קורים כשמספרן מגיע לכמות קריטית והן מבוססות היטב על החלק התחתון של העלים. הקורים יוצרים שכבת הגנה למושבה ומקשים על ריסוס חומרי הדברה. לבסוף הקורים והמושבה המשגשגת שמתחתיהן יחנקו את צמח.

אפשר למנוע את הופעת אקרית הקורים בשתי דרכים: יצירת תנאי אקלים בהם האקרית לא תרצה להתרבות והכנסת הדברה ביולוגית לחלל הגידול. הדברה ביולוגית היא צעד מונע אך גם מסייעת במקרה שהמזיק כבר נמצא.

איך אנחנו יכולים לעזור? הכירו את הפרסמיליס!

אקרית הפרסימיליס היא האויב הטבעי המומלץ כנגד אקרית הקורים. היא מתרבה במהירות וניזונה אך ורק מאקרית הקורים.

אקרית הסבירסקי: אקרית טורפת נוספת מצוינת שתדע להתמודד היטב עם אקרית הקורים המזיקה, אבל בדרך כלל בשלבים הראשונים של הנגיעות. לסבירסקי יכולת ריבוי גבוהה וכושר אכילה מרשים של מספר פריטים ליום. היא תשגשג בעיקר כאשר האקרית בריכוזים נמוכים על צמח ותתרחק ממוקדים ולכן כדאי לשלב אותה עם אקרית טורפת נוספת.

מה עושים?

  • אקרית הפרסימיליס ארוזה בבקבוק שמכיל 2000 אקריות טורפות, או בשקיקים שמכילים 100 אקריות. בבקבוק או בשקיק האקריות מעורבבות בנשא אינרטי, ורמיקוליט. אפשר לפזר את הטורפות ישירות על-ידי שפיכה מהבקבוק או בפיזור השקיקים.
  • לפני השפיכה מהבקבוק יש לסובב אותו קלות סביב צירו כשהוא במצב מאוזן (לא לנערו!).
  • יש לבצע את הפיזור בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהרים המאוחרות, כשהטמפרטורות נוחות יחסית.
  • החומר מובל בארגזים מבודדים ומקוררים באמצעות קרחומים. בדרך זו יש להביאו לשטח, להוציא את הבקבוקים אחד אחד ולפזר את הטורפות.
  • במקרה הצורך אפשר לשמור את החומר במקרר עד לרגע הפיזור. אין להקפיאו ובכל מקרה אין להחזיקו בקירור/אחסון מעבר ל-24 שעות מרגע הגעתו.
  • יש ליישם את אקרית הפרסימיליס עם הופעת סימנים ראשונים לנזק של אקריות קורים. מינון הטורפות ייקבע על-פי אופי הגידול, שטח פתוח או חממה וכן בהתאם לרמת הנגיעות במזיקות.
  • טמפרטורות 21-27°C ולחות גבוהה (מעל60%) אופטימליים לפעילות הטורפת ויבטיחו הצלחתה של ההדברה הביולוגית.
  • כ- 7-3 ימים מפיזור אקרית הפרסימיליס (תלוי בטמפרטורה) – אפשר לראות את תוצאות פעילותה הן על-פי הגוויות המצוצות של האקרית המזיקה שנקטלה על-ידה והן על-פי הדרגות הצעירות (ביצים ונימפות) של הטורפת שמופיעות במושבות של האקרית המזיקה. הדורות העוקבים של אקרית הפרסימיליס הם שיבצעו את ההדברה הביולוגית של אקרית הקורים לטווח הארוך לאורך תקופת הגידול.

שאלות? בירורים? אנחנו כאן בשבילכם, צרו קשר!

אז – לפני שתלכדו בקורים, קחו פרסמיליס!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

Scroll to Top
גלילה למעלה